Τι είναι η γλωσσική νοημοσύνη και πως ενισχύεται;

 

Το ToctoLoto της #Djeco είναι ένα διασκεδαστικό παιχνίδι παρατήρησης που προάγει τη γλωσσική και ακουστική ικανότητα και ενισχύει την παρατηρητικότητα. Είναι ένα παιχνίδι για την πρώτη παιδική ηλικία το οποίο απαιτεί προσεκτική παρατήρηση των χαρακτήρων τους οποίους το παιδάκι ψάχνει να βρει στο ταμπλό του.

"Βρες το ποντίκι που φοράει καπέλο και γυαλιά. Βρες το ζώο που βρίσκεται πάνω στο τρακτέρ". Στη συνέχεια, αφού έχει μάθει τα βασικά χαρακτηριστικά των χαρακτήρων και έχει ακούσει να τους περιγράφουν προσπαθεί το ίδιο να περιγράψει τα κυριότερα χαρακτηριστικά τους παίρνοντας μέρος σε ένα συνεργατικό παιχνίδι δύο ή τριών ατόμων.

Τι είναι η γλωσσική νοημοσύνη και πως ενισχύεται;

Στην ηλικία των 2 και 3 ετών συντελείται μια γνωστική και γλωσσική έκρηξη για το παιδί το οποίο καθημερινά μας εκπλήσσει με τις νέες λέξεις που χρησιμοποιεί και με τις έννοιες που φαίνεται πλέον να κατανοεί.

Σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντικό να εμπλουτίσουμε το λεξιλόγιό του ποσοτικά και ποιοτικά, κυρίως εφαρμόζοντας την τεχνική του brainstorming (καταιγισμός ιδεών) η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο μέσα από το παιχνίδι!!!

Δείχνουμε λοιπόν εικόνες και ενθαρρύνουμε την ελεύθερη χρήση ιδεών και λέξεων που είναι σχετικές με τις εικόνες. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχουν μόνο σχετικές και λιγότερο σχετικές με την εικόνα λέξεις.

Με τα κατάλληλα ερεθίσματα το παιδί κατακτά τη λογική της ανάγνωσης και της γραφής και μπορεί έτσι από την πρώτη παιδική ηλικία να εκφραστεί με προχωρημένο προφορικό λόγο και αργότερα να αποδώσει καλύτερα στον γραπτό λόγο. Παιδιά με ανεπτυγμένη γλωσσική νοημοσύνη έχουν αυξημένες ικανότητες στο λεξιλόγιο και στη σημασία του και τείνουν να χρησιμοποιούν αυτό το λεξιλόγιο όταν πλάθουν επιχειρήματα και όταν θέλουν να διαπραγματευτούν. Τα παιδιά αυτά έχουν εξαιρετικά καλές επιδόσεις, πέρα από τη μητρική τους γλώσσα, στις ξένες γλώσσες με τις οποίες καταπιάνονται αφού έχουν κατανοήσει τη λογική της ανάγνωσης γενικά!

Παράδειγμα

Δείχνουμε έναν ελέφαντα με καπέλο κι ένα πουλί που κάθεται στην προβοσκίδα του. Συζητάμε και λέμε ότι το ζώο που βλέπουμε είναι ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ και το ΚΑΠΕΛΟ που φοράει είναι ΠΡΑΣΙΝΟ. Λέμε επίσης ότι ΕΠΑΝΩ στην προβοσκίδα του κάθεται ένα ΚΙΤΡΙΝΟ ΠΟΥΛΙ που είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ από τον ελέφαντα. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού μπορούμε να προσθέσουμε και πληροφορίες σχετικά με το ότι ο ελέφαντας είναι ΘΗΛΑΣΤΙΚΟ ενώ το πουλί είναι ΠΤΗΝΟ κλπ ανάλογα με το γνωστικό υπόβαθρο του παιδιού. Τέλος, μπορούμε να σκαρφιστούμε μια ιστορία για τον λόγο για τον οποίο το πουλί κάθισε επάνω στην προβοσκίδα του ελέφαντα ή γιατί ο ελέφαντας φοράει καπέλο! ?λλωστε η φαντασία δεν έχει όρια!!!

Μην ξεχνάτε…

Επιλέγουμε παιχνίδια σύμφωνα με το γνωστικό και αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού μας που είναι μοναδικό και που πολλές φορές διαφέρει από τις ηλικίες που προτείνουν οι κατασκευαστές παιχνιδιών.

Τα περισσότερα εκπαιδευτικά παιχνίδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και με διαφορετικούς τρόπους από αυτούς που συστήνονται στις οδηγίες. Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας και δημιουργήστε πολλαπλά επίπεδα δυσκολίας με ένα μόνο παιχνίδι ή και με απλά υλικά που υπάρχουν στο σπίτι και βοηθήστε το αστέρι σας να αναπτύξει τη γλωσσική και γνωστική του νοημοσύνη!!!